top of page
Search
  • Writer's pictureΕΨΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚ.

15/3/2020 Ο νέος κορωνoϊός και η σύνδεσή του με τα Μάτια - ΑegeaNews24

Updated: Feb 7, 2021


Τα μάτια μας έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην νέα ίωση. Προστατεύοντας τα μάτια μας, όπως ήδη πρέπει να κάνουμε με τα χέρια και το στόμα, μπορούμε να επιβραδύνουμε την διάδοση του κορωναϊού.

Ίδιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούμε και σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.


Ο κορωνoϊός μπορεί να προκαλέσει τα γνωστά αναπνευστικά προβλήματα των οποίων οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πνευμονία και κατάληξη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, δύσπνοια, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και σύμφωνα με 2 τελευταίες δημοσιεύσεις [1][2], ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2είναι ικανός να προκαλέσει και επιπεφυκίτιδα, όπως μας ενημερώνει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ).


Περιορίζοντας λοιπόν και την έκθεση των ματιών μας μπορεί να βοηθήσει στην μη διάδοση του ιού καθώς:


  • Όταν κάποιος νοσεί, με τον βήχα και την ομιλία, σωματίδια/μικροσταγονίδια από το στόμα, την μύτη ή και τα δάκρυά του, μπορεί να καταλήξουν σε επιφάνειες ή και απευθείας στο πρόσωπο κάποιου άλλου (δέρμα, μάτια, στόμα, μύτη).

  • Έτσι μπορούν και άλλοι να μολυνθούν απλά αγγίζοντας την ίδια επιφάνεια ή και ένα πόμολο και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια τους, τα μάγουλα ή τα βλέφαρά τους.

  • Τα μικροσταγονίδια αυτά μπορεί εύκολα να μεταφέρουν ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς και στο επιθήλιο του επιπεφυκότα.


Ο επιπεφυκότας είναι ο λευκός χιτώνας του ματιού μας. Η επιπεφυκίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή σε αυτόν, μπορεί να εκδηλωθεί σαν κόκκινο μάτι, φωτοφοβία, δακρύσμα, κάψιμο-τσούξιμο, φαγούρα, ή και πρήξιμο (δακρύρροια, καύσος, κνησμός, οίδημα) κλπ.


Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί o ίδιος οΔιευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος στο Πρώτο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου ο οποίος σαν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στάλθηκε στην Γουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας, με τον απαραίτητο αναπνευστικό προστατευτικό εξοπλισμό, χωρίς ωστόσο προστατευτικά γυαλιά. Εμφάνισε δε, παρόλη την προστασία, επιπεφυκίτιδα και αργότερα πνευμονία, χωρίς να είναι η μόνη περίπτωση.


5 τρόποι να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους (ΑΑΟ) :


  1. Φορέστε τα Γυαλιά σας, αντί για Φακούς Επαφής.

Οι χρήστες φακών επαφής τείνουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους συχνότερα. Φορώντας γυαλιά, αποφεύγουμε το απευθείας άγγιγμα στα βλέφαρα ή στον επιπεφυκότα, καθώς και τυχόν ενόχληση από την χρήση των φακών που μπορεί να μας κάνει ασυνείδητα να τρίψουμε τα μάτια μας.

  1. Τα Γυαλιά αποτελούν μία επιπλέον Προστασία.

Είτε οράσεως ή ηλίου, τα γυαλιά μπορεί να προστατεύσουν από την απευθείας κατάληξη μολυσμένων σταγονιδίων στα μάτια. Αλλά τα παθογόνα μπορούν ακόμα να βρουν τον δρόμο τους από το πλάι, από πάνω και κάτω απ'τα γυαλιά μας.

Εάν φροντίζετε άλλους ασθενείς, τα γυαλιά ασφαλείας θα ήταν καταλληλότερη επιλογή.

  1. Προστατευτείτε στον οφθαλμολογικό σας έλεγχο.

Οι Οφθαλμίατροι χρειάζεται να είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τους ασθενείς καθημερινά, κατά την εξέταση στην Σχισμοειδή Λυχνία ( εκείνη η δυνατή λάμπα μπροστά από την οποία ακουμπάμε το σαγόνι μας κατά την εξέταση ). Όπως και όλοι οι επαγγελματίες Υγείας, ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και αποστείρωσης. Ανάμεσα στον ασθενή την λυχνία και τον ιατρό παρεμβάλλεται ασπίδα αναπνοής που αποτρέπει την ανταλλαγή της αναπνοής ανάμεσα σε εξεταζόμενο και ιατρό.

Εάν έχετε πυρετό ή βήχα, πρόσφατο ταξίδι στις πληττόμενες πόλεις ή χώρες, επαφή με νοσούντες, γνωστό αναπνευστικό ιστορικό και ο οφθαλμολογικός σας έλεγχος ΔΕΝ επείγει, μείνετε στο σπίτι.

  1. Μεριμνήστε έγκαιρα για την Συνταγογράφηση

Ασθενείς που λαμβάνουν συστηματικά κολλύρια ως αγωγή για χρόνια νοσήματα, μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα για παραπάνω από ένα μήνα. Συστήνεται να ενημερώνουν έγκαιρα τον Φαρμακοποιό τους για την έγκαιρη προμήθεια της θεραπείας τους, λόγω πιθανών ελλείψεων που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

  1. Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας

Όλοι το κάνουμε. Δύσκολο να απέχουμε αλλά έτσι θα ελαττωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης δικής μας αλλά και των υπολοίπων. Εάν πάραυτα χρειαστεί να το κάνετε, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια βλεφάρων αντί απευθείας τα δάκτυλα. Απορρίπτετε χρησιμοποιημένα μαντηλάκια σε σακούλες απορριμάτων μέσα στους κάδους μετά την χρήση και όχι πάνω σε επιφάνειες. Εάν χρειαστεί να επανατοποθετήσετε ή να ρυθμίσετε τα γυαλία σας ή να βάλετε κολλύριο, κάντε το αφού πρώτα πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.


Τέτοια θα πρέπει να είναι η επιμονή μας: σαν να έχουμε πιάσει προηγουμένως με τα δάκτυλα πιπέρι και έπειτα θέλουμε να βάλουμε φακούς επαφής !!!


Το παρόν άρθρο, στην μνήμη του Λι Γουενλιάνγκ.


Ο Λι Γουενλιάνγκήταν ο 33χρονος Κινέζος Οφθαλμίατρος στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, της πόλης επίκεντρο από όπου ξεκίνησε η τρέχουσα πανδημία του κορωναϊου SARS-CoV-2που προκαλεί την νόσο Covid-19, και ο πρώτος που προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για αυτό που φαινόταν να ξεκινά σαν νέα επιδημία. Δέχθηκε επιπλήξη για διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news). Ο ίδιος εμφάνισε συμπτώματα της ίωσης 3 μέρες αφότου εξέτασε επειγόντως έναν ασθενή λόγω οξέως γλαυκώματος κλειστής γωνίας ο οποίος δεν είχε συμπτώματα της νόσου αλλά τα εμφάνισε την αμέσως επόμενη μέρα της εξέτασης. Ο ασθενής διατηρούσε κατάστημα στην Ιχθυαγορά της πόλης όπου το ιϊκό φορτίο υπήρξε και ιδιαίτερα υψηλό. Ο ιατρός απεβίωσε ένα μήνα μετά.


[1] Xia J, Tong J, Liu M, Shen Y, Guo D. Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection. J Med Virol. 2020;1–6. https://doi.org/10.1002/jmv.25725

[2] Guan, Ni, Yu Hu, W. Liang, Ou, He, L. Liu, Shan, Lei, Hui, Du, L. Li, Zeng Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China. N. Eng J Med. DOI: 2020;310.1056/NEJMoa2002032



Έψιμος Ιακ. Γεώργιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος



8 views0 comments
bottom of page